Teatterin historiaa


Kipinä Kuhmoisten nykyiselle teatteriharrastukselle alkoi Harjunsalmen kylältä,jossa toimittiin 1980-luvun puolivälissä työväenopiston kylätoiminta- ja ohjelmapiirinä. Vuosikymmenen lopulla piiri siirtyi Kuhmoisten kirkonkylään jatkaen nimellä Työväenopiston näytelmäpiiri. Osa Harjunsalmen väestä pysyi toiminnassa mukana ja heistä tulikin aikanaan perustettavan harrastajateatterin perustajajäseniä uusien jäsenien ohella.

Ensimmäinen näytelmäpiirin esittämä näytelmä oli Hella Wuolijoen Niskavuoren naiset. Keskusteltiin myös kesäteatterista. Tiedettiin, että Ylä-Karkjärven rannalla on kunnan omistama luonnonkaunis Kalholanniemi. Niemi tunnetaan jo 1800-luvulta seudun yhteisenä juhlapaikkana. Oli oikea onnenpotku,kun saimme käyttöoikeuden kyseiseen paikkaan. Niemessä oli tuolloin huonokuntoinen tanssilava,jonka vieressä olevaan rinteeseen oli rakennettu katsomo. Lisäksi alueella oli kioskirakennus. Sähkö vedettiin johdolla naapuritalosta. Tästä toiminta alkoi ja todettiin, että toiminta lisääntyy niin, että päätettiin luopua näytelmäpiiristä ja perustaa oma teatteriyhdistys, Kuhmoisten harrastajateatteri.

Kunta on auttanut Kalholanniemen kunnostuksessa kiitettävästi, on saatu sähköliittymä, katettu katsomo ja toimivat yleisövessat. Vanha tanssilava on kunnostettu ja parkkialue on kävelymatkan päässä. Tämä kaikki on tapahtunut vuosien saatossa. Olemme sitoutuneet pitämään Kalholanniemen kauniina ja siistinä virkistysalueena,joka tuo kunnallemme myönteistä julkisuutta.

Kesäteatteri on monelle kesän kohokohta. Se on paljon muutakin kuin esitys luonnonkauniissa paikassa. Se on yleisön huomioiminen ja palveleminen parkkipaikalta aina katsomoon asti. Vuosien varrella on tavaraa kertynyt,niinpä olemme vuokranneet huoneiston, joka toimii varaston ohella kokous- ja harjoitustilana. Varsinainen näyttämötoiminta on vakiintunut kahteen näytelmään vuodessa. Talvella näytelmiä voi tulla katsomaan Kuhmolaan, joka sijaitsee keskellä kirkonkylää. Talvisin esityksiä on kahdeksan ja katsojia 700-800. Kesäisin esityksiä 13 ja katsojia 2000-3000. Tästäkin voi hyvin nopeasti päätellä, että mökkikunnassa tehdään teatteria! Toiveena on,että katsojia riitäisi ja rakas harrastuksemme säilyisi. Ja väkeä olisi mukava saada mukaan näyttämölle.

Urho Kiiskinen


WebDesign: Maria Pesonen